Jag är en nörd.
För några dagar sedan blev jag kallad nörd av en ny bekant. Jag börjar misstänka att han har rätt.
Imorgon är det dags för min första termins sista tenta och de senaste dagarna har därför ägnats åt funderingar kring "managing, developing and evaluating human resources". Malin har därför fått lyssna på de ibland ganska udda paralleller jag drar mellan HRM (human resource management) och diverse saker i det vardagliga livet. Den senaste parallellen (som jag tänkte dela med mig av nu) handlar om performance management och familjeliv. Först en varning, jag tycker inte på allvar att man ska se familjen som en rationell organisation (gamla PAO'are kanske minns Becker), detta är bara endast minnesstrategier som min nördiga HR-hjärna har producerat inför tentan (enligt psykologstudent-Malin i alla fall).
Anyway, here it goes:
En av de få organisationer (två?) som man inte kan välja att vara medlem i eller ej är den biologiska familjen. Nu utgår jag alltså från familj i bemärkelsen att alla har/har haft föräldrar och att det eventuellt finns biologiska syskon med i bilden. Andra familjekonstellationer kan väl ses ha åtminstone någon grad av frivillig tillhörighet.
Okej, här kommer tanken: vad händer om man applicerar ett performance management tänkande på en familj?
Grundtanken med performance management är att se på performance (prestation, utförande etc.) ur ett strategiskt perspektiv. Det som individerna i organisationen gör ska vara hjälpa till att uppnå organisationens mål, samtidigt som att både individernas och organisationens intressen tas till vara. Målet är alltså att skapa en win-win situation.
Familjer utgår (ofta) från att de ska hålla ihop under en längre tid, varför gemensamma mål låter som en bra idé. Att dessa mål ska passa familjens alla medlemmar låter också vettigt tillsammans med insikten om att alla inte kan precis som de vill. Nu tänker ni kanske: Prestation? Hur presterar man i en familj? Dock är det ju så att de olika familjemedlemmarnas beteende kommer att påverka (både positivt och negativt) hur familjen fungerar och hur dess medlemmar mår.
I utvecklandet av ett performance management system är det otroligt viktigt att man vet vilka mål man har och vilka typer av beteenden som är behjälpliga i att uppnå dessa mål. Det finns inget recept för framgång utan varje organisation måste själv avgöra vad som är viktigt för dem. Samma borde gälla i en familj, vad som funkar för vissa familjer fungerar inte för andra beroende på skillnader mellan de personer som ingår i familjen, vilken familjekultur man har, vilka resurser familjen har tillgång till (både ekonomiska och sociala), vilken miljö familjen befinner sig i och så vidare.
Precis som i andra typer av organisationer kan man i en familj inte heller vänta sig lika mycket från de nyaste medlemmarna. Skillnaden i den biologiska familjen är dock att man inte väljer in nya medlemmar (och adoptioner borde INTE heller skötas som en rekryteringsprocess). Till skillnad från rekrytering till en annan organisation så har den nya organisationsmedlemmen i familjen (nyfödd bebis) mest troligt en väldigt begränsad nivå av de KSA's (knowledge, skills and abilities – sånt man behöver för att göra ”ett bra jobb”) som skulle använts vid en rekrytering till familjeorganisationen. Likt andra organisationer är detta inte heller nödvändigt så länge familjeorganisationen har resurserna och viljan att investera i och träna upp den nya medlemmen till en tillfredsställande nivå.
En annan skillnad är att den nye medlemmen i familjeorganisationen inte har valt att ansluta (men sannolikt vill vara med, i alla fall från början). Eftersom att den nye (förmodligen) inte kommer rustad med en fullt utvecklad personlighet borde ”the cultural fit” (som är en kraftfull prediktor för performance eftersom det avgör huruvida en person trivs eller ej) dock inte vara ett problem, speciellt inte om familjekulturen skapar en så kallad ”powerful situation” där den nya får tydliga ledtrådar om vilka beteenden som passar sig och inte.
Den allra viktigaste skillnaden är dock att familjeorganisationen (utifrån den biologiska definitionen) inte kan välja bort en medlem, vilket ger ytterligare argument för att familjeorganisationen bör sträva efter att ha gemensamma mål, se till att alla medlemmar bidrar till att uppnå dem och att erbjuda stöd till de som inte lyckas på egen hand.
På tal om familj, om mindre än en månad kommer min hit! :)
HR-nörderi med Johanna utanför mitt gamla hus i våras.